Hiç hikaye, roman CD si (kaseti) dinlediniz mi?
Evet dinledimm
Hayır hiç dinlemedim.
Küçükken dinlemişim ama hatırlamıyorum.
 
  
 
 
   
Müzik / Ülkemizde Müzik
Necil Kazım Akses
1908 İstanbul doğumlu olan Akses, müzik çalışmalarına keman ve viyolonsel öğrenerek başlamış ve Darüelhan'da  (İstanbul Belediye Konservatuarı) Cemal Reşit Rey’den armoni dersleri almıştı. 1926'da İstanbul Erkek Lisesini bitirince kendini müziğe verebilmek için Viyana'ya gitti. 1931’de Viyana Devlet Müzik ve Görsel Sanatlar Akademisi’nin kompozisyon bölümünü, 1934’te Prag Devlet Konservatuarı’nın ileri kompozisyon bölümünü bitirdi.
O sene yurda döndüğü zaman, Necil Kazım yeni Türk müziğini kurmak, Türkiye'de batı müziği öğretimini başlatmak için gerekli bütün hazırlıklarını tamamlamıştı.
1934 Eylül'ünde form bilgisi ve prozodi öğretmeni olarak atandığı Ankara Musiki Muallim Mektebi'nin devlet konservatuarı haline getirilmesi için var gücüyle çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Paul Hindemith ile birlikte Konservatuar'ı kurmakla görevlendirildi.
1948'de kurucusu olduğu Ankara Devlet Konservatuarı'nın müdürlüğüne atandığı dönemde Bülent Arel, Nevit Kodallı, Ferit Tüzün gibi genç kuşak bestecilerin yetişmesine önemli katkıları olan Akses, 1949' da Güzel Sanatlar Genel Müdürü oldu. 1954'de İsviçre (Bern), 1955'te Almanya (Bonn) kültür ataşeliği görevlerinde bulundu.
1958'de Devlet Opera ve Balesi genel müdürlüğüne atandı. 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırılan Necil Kazım Akses, 1981 yılında “Atatürk Sanat Armağanı”nı, 1992 yılında And Vakfı’nın “Onur Ödülü Altın Madalyası”nı almıştır. 1971 yılında yeniden Devlet Opera ve Balesi genel müdürlüğüne getirilmiş ancak bundan bir sene sonra kendi isteğiyle bu görevden emekliye ayrılmıştır.
Necil Kazım Akses, yaratıcılığını 80 yaşından sonra da sürdürmüş, örneğin "5. Senfoni" sini bu dönemde yazmıştır.
Türk Beşleri diye anılan grubun üyesi olan Akses yapıtlarında, halk müziği ve klasik Türk müziği motiflerini, çok sesli müzik tekniğiyle birleştirme girişimleriyle dikkati çekti. Bestelerinde temel ritimleri aynen uygularken, farklı enstrüman gruplarının  tempolarına da yer verdi.
Cumhuriyetimizin 50. yılı nedeniyle sözlerini Bekir Sıtkı Erdoğan’ın yazdığı "50. Yıl Cumhuriyet Marşı" , Batı müziğinin Cumhuriyet sonrası ilk kuşak bestecilerinden Necil Kazım Akses tarafından bestelenmiştir.


Eserleri